Logo Radio Łódź

Bryl i Fijałek nie powalczą o medale | Tokio 2020

Grzegorz Fijałek i Michał Bryl przegrali 0:2 z włoską parą Paolo Nicolai/Daniele Lupo w 1/8 finału turnieju olimpijskiego w siatkówce plażowej.

(Fot. PZPS WT Warsaw)

Poniedziałkowe (2 sierpnia) spotkanie dobrze rozpoczęło się dla Polaków. Szybko zdobyli trzy punkty. Włosi, wicemistrzowie olimpijscy z Rio de Janeiro, straty odrobili w połowie partii. Później trwała zacięta walka.

Przy remisie 20:20 Michał Bryl skutecznie zablokował rywala, ale wpadł w siatkę. Po chwili zawodnicy z Półwyspu Apenińskiego zdobyli kolejny punkt po autowym bloku Bryla, i wygrali seta 22:20.

Początek drugiej partii był podobny. Dwa punkty dla Polaków. Była też okazja na trzeci z rzędu, ale Bryl z sytuacyjnej piłki trafił w siatkę. Włosi szybko straty odrobili i wyszli na prowadzenie. Systematycznie je powiększali. Mieli nawet pięć punktów zaliczki (14:9). Po serii błędów wicemistrzów olimpijskich z Rio udało się zbliżyć na dwa punkty (14:12).

Do końca seta, a zarazem meczu obserwowaliśmy już jednak swoiste "przeciąganie liny". Włosi odskakiwali na cztery punkty (17:13, 20:16), a Polacy wracali na dwa oczka różnicy (17:15, 20:18). Na więcej "Biało-Czerwonych" nie było już stać. Spotkanie atakiem zakończył Lupo i siatkarze z Italii zagrają w ćwierćfinale.

Polacy wracają do domu bez medalu. Dla Fijałka był to prawdopodobnie ostatni olimpijski występ. Młodszy, pochodzący z Łasku, Bryl na pewno będzie jeszcze chciał powalczyć na kolejnych igrzyskach.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką