Logo Radio Łódź

Na św. Marcina najlepsza jest gęsina. Pokaz kulinarny w Drużbicach

Dziś (11.11) w Drużbicach, w powiecie bełchatowskim, odbędzie pokaz kulinarny dań z gęsiny. To tradycja związana ze św. Marcinem, ale także z symboliką Drużbic - ta niewielka miejscowość ma w swoim herbie gęś, a kolejne pokolenia poznają wyjątkową legendę.

Jak mówi Wiesława Graczyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Drużbicach, organizatora wydarzenia, gdzieś była szara gąska, którą znalazł ktoś biedny i dał jej jeść. - Gęś odwdzięczyła się: pięknym dworem, dobrymi ludźmi, dużymi plonami, piękną rzeką i smacznym wywarem z gęsiny, która chorego Jasia uzdrowiła. Rozsławił gęś i pozwolił, by była w naszym drużbickim herbie - opowiada pani Wiesława.

Na pokazowych stołach zostaną zaprezentowane przeróżne dania z gęsi. - Jest to mięso chude, więc trzeba włożyć w nie trochę tłuszczyku. Jak się piecze, trzeba gęś obłożyć słoninką, żeby to było smaczniutkie. Jak nasze babcie dodajemy tylko staropolskie przyprawy. Nie stosujemy współczesnych ulepszaczy smaków - zaznacza Wiesława Graczyk.

Wszystkich wyrobów będzie można spróbować już w drużbickiej hali sportowej. Początek pokazu około godz. 16:00.

ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU 
ZNAJDZIESZ W DZIALE "WIADOMOŚCI". KLIKNIJ I DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką