Logo Radio Łódź

Ramen Festwal 2021 - V edycja święta koneserów japońskiej kuchni

Rozpoczęła się 5. edycja kulinarnego „Ramen Festiwal 2021”. Koneserzy kuchni japońskiej będą mogli skosztować 26 specjalnych ramenów w 35 restauracjach w Łodzi, Pabianicach, Aleksandrowie Łódzkim i Zgierzu.

(Fot. materiały prasowe)

Czym jest ramen - egzotyczna potrawa z kraju kwitnącej wiśni? Głównym składnikiem tego dania jest bulion, na którym oparty jest cały smak, opowiedział Zbigniew Stelmaski z jednej z łódzkich restauracji. - Taki bulion wołowy jest robiony, np. z kości. Do tego dochodzi makaron alkaiczny oraz różnego rodzaju warzywa.

Od samego początku festiwal spotkał się z dużym zainteresowaniem ze strony miłośników japońskiej kuchni. Zdaniem kucharza, dzięki festiwalowi ramen może zyskać w Polsce na popularności, ponieważ jest bardzo sycący i daje przyrządzającym go duże pole do popisu. - Ta potrawa jest na piedestale, choćby dlatego, że łączy w sobie dwa posiłki - zupę i drugie danie. Można zrobić tak wiele wersji ramenu, że to się nigdy nie znudzi. Da się przyrządzić ten specjał na bazie curry, bulionie rybnym, wołowym; można przebierać w składnikach - dodał Zbigniew Stemalski.

Ramen Festiwal 2021 potrwa do 14 listopada.

ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU 
ZNAJDZIESZ W DZIALE "WIADOMOŚCI". KLIKNIJ I DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką