Logo Radio Łódź

A miało być sielsko

Wielotysięczne długi, bankructwa, lokale na sprzedaż – tak wygląda pejzaż lubelskiej i polskiej gastronomii po trzech miesiącach drugiego zamknięcia z powodu koronawirusa. Przedsiębiorcy najbardziej zdesperowani, wbrew zakazowi, otwierają się w ramach akcji #otwieraMY. Inni nadal czekają na jakąkolwiek pomoc – nadzieja przecież umiera wraz z przedsiębiorcą.

(Fot. Agnieszka Czyżewska-Jaquement)

Tak twierdzi Jacek Abramowski, właściciel jednej z najstarszych lubelskich restauracji. W swój lokal zainwestował nie tylko wszystkie pieniądze, ale także cały czas i serce. Stworzył miejsce rozpoznawalne na kulinarnej i kulturalnej mapie miasta. Teraz patrzy na puste sale, liczy straty i zastanawia się ile jeszcze dni przetrwa....

„A miało być sielsko” – na reportaż zaprasza A. Czyżewska-Jacquemet.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką