Logo Radio Łódź

Trudny czas dla karpi i... dla ich hodowców

Karp pozostaje najpopularniejszą rybą na wigilijnym stole Polaków. Hodowcy narzekają jednak, że ich produkcja przestaje się opłacać. Największym problemem jest wycofanie się sieci handlowych ze sprzedaży żywych ryb.

(Fot. pixabay.com)

Właściciel gospodarstwa rybackiego pod Aleksandrowem Łódzkim, Tadeusz Michaś wyjaśnia, że ryb jest w tym roku mniej, a cena za kilogram jest wyższa o około 10 procent od ubiegłorocznej.

- Z początku rok był suchy, pojawiło się więcej szkodników rybożernych - tłumaczy hodowca.  - Trzeba też pamiętać, że markety odmówiły handlu żywym karpiem. I producentowi przychodzi teraz ubijać, handlować a w przyszłości pewnie także smażyć - dodaje Tadeusz Michaś. Tegoroczne straty szacuje na 30-40 procent. 

(Fot. Piotr Krysztofiak)

Posłuchaj:

Koronawirus - co musisz wiedzieć?

ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU 
ZNAJDZIESZ W DZIALE "WIADOMOŚCI". KLIKNIJ I DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką