Logo Radio Łódź

Smacznie, zdrowo i bez produktów zwierzęcych

Przy ul. Piotrkowskiej 217 w Łodzi trwa Wege Festiwal. Na stoiskach wystawców z całej Polski można spróbować kuchni roślinnej z różnych zakątków świata.

(Fot. Michał Makowski)

- Wszyscy „stajemy na głowie”, żeby udoskonalić swoje receptury. Mamy np. parówki z soczewicy oraz mięso z bobu – wyjaśnia jeden z wystawców. Inni, zapytani np. o wegańskie desery podpowiadają, że mleko lub jajka zastępuje np. banan lub siemie lniane.

Ci, którzy pojawili się na festiwalu mogli skosztować kuchni wietnamskiej, meksykańskiej, koreańskiej lub indyjskiej. Są burgery, hot dogi i frytki z batatów, jak również słodkości: serniki, brownie i wegańskie lody. - Kuchnia izraelska stoi humusem, który jest pierwszą potrawą, która przychodzi na myśl, jeśli mówimy o kuchni wegańskiej. Do tego mamy w różnych postaciach warzywa strączkowe, czyli wszystko to, co powinniśmy sobie dostarczać unikając produktów zwierzęcych – słyszymy na jednym ze stoisk.

Wege Festiwal przy ul. Piotrkowskiej 217 w Łodzi kończy się o godz. 18. Podczas przygotowywania tej imprezy nie ucierpiało ani jedno zwierzę.

ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU 
ZNAJDZIESZ W DZIALE "WIADOMOŚCI". KLIKNIJ I DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką