Logo Radio Łódź

Klienci wracają do restauracji i pubów [ZDJĘCIA]

Coraz więcej osób decyduje się na wyjście do restauracji, czy pubu. To pierwszy weekend od wielu tygodni, kiedy możemy skorzystać z usług gastronomicznych. Służby apelują jednak o rozwagę.

(Fot. Sebastian Szwajkowski)

Otwarcie gastronomii w określonym reżimie sanitarnym było możliwe od 18 maja w ramach kolejnego etapu odmrażania gospodarki. Trzeba jednak pamiętać o obowiązujących zasadach bezpieczeństwa.

Ryzyko zakażenia koronawirusem wciąż jest realne, dlatego nie można tracić czujności - zaapelował wojewoda łódzki Tobiasz Bocheński. W restauracjach obowiązuje limit gości - to jedna osoba na co najmniej 4 m2 i 2-metrowy dystans między stolikami. Te muszą być dezynfekowane po każdym kliencie. Gości i obsługę obowiązuje noszenie maseczek. Klient może ją zdjąć dopiero kiedy usiądzie przy stoliku.

To właśnie od przestrzegania restrykcji będzie zależało, czy kolejny etap odmrażania gospodarki nie spowoduje zwiększonej liczby zachorowań. - Jest obawa, dlatego apelujemy o przestrzeganie przepisów sanitarnych. Musimy jednak dbać o polską gospodarkę - mówi wicepremier i minister kultury prof. Piotr Gliński.

Rząd przygotowuje też wytyczne dotyczące eventów, ślubów i parków rozrywki, których działalność ma być częściowo przywrócona na początku czerwca.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką