Logo Radio Łódź

Piotrkowski miód na liście produktów regionalnych i tradycyjnych

Piotrkowski miód wielokwiatowy został wpisany na listę produktów regionalnych i tradycyjnych resortu rolnictwa. Wytwarzanie miodu na tym terenie to wielowiekowa tradycja, sięgająca średniowiecza.

Piotrkowski miód jest produkowany tradycyjnymi metodami. Według władz powiatu piotrkowskiego, które wystąpiły o wpisanie go na listę produktów regionalnych i tradycyjnych resortu rolnictwa, zasłużył na to, by znaleźć się między takimi wyrobami jak oscypek czy rogal świętomarciński.

Stworzenie marki piotrkowskiego miodu wielokwiatowego łączy się z budową inkubatora miodów i produktów pszczelich w Wolborzu. Miejsce to daje pszczelarzom nowe możliwość produkcji. - Inkubator zaopatrzony jest w urządzenia, na które często nie mogą pozwolić sobie poszczególni pszczelarze. Dzięki inkubatorowi mogą z nich skorzystać -  mówi starosta Piotr Wojtysiak.

Przy inkubatorze ma działać centrum promocji produktów lokalnych. To szansa dla innych niż miód lokalnych specjałów.

 

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką