Logo Radio Łódź

Ekowarsztaty w Wojsławicach

Gołąbki (tradycyjne i wegańskie), polędwicę sous-vide i inne pyszności przygotowywali w tym tygodniu uczniowie Zespołu Szkół w Wojsławicach pod Zduńską Wolą. I choć dla uczniów z klas gastronomicznych gotowanie w szkole to codzienność, tworzyli potrawy w oparciu o najlepsze ekologiczne i lokalne produkty.

(Fot. Krzysztof Tubilewicz)

Posłuchaj relacji z warsztatów:

Produkty regionalne, a nawet lokalne, z których korzystali uczniowie, są jednocześnie najwyższej jakości. Zakładając też, że na zdrowiu nie warto oszczędzać, uzyskujemy w zasadzie najlepszą możliwą żywność.
Żywnością eko zachwycał się też nadzorujący prace ekspert kulinarny Portugalczyk Carlos Gonzales-Tejera:

Przyszli profesjonalni kucharze mieli wyjątkową okazję pracować "na produktach" premium - czyli jednocześnie ekologicznych, lokalnych i wysokiej jakości. Nasz reporter pytał też o codzienną edukację w kucharskich klasach:

(Fot. Krzysztof Tubilewicz)
Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką