Logo Radio Łódź

Literatura w dobrym smaku

Teatr Nowy im. Kazimierza Dejmka w Łodzi zaprasza na ostatnie w tym sezonie spotkanie w ramach cyklu Mała Literacka.

Piotr Bikont i Andrzej Chętka opowiedzą o smacznej literaturze i specjałach na literackich talerzach. Dwaj znawcy smaków sztuki i kuchni zabiorą nas w nieziemsko smakowitą i wyborną podróż. 

Wydarzenie towarzyszy inauguracji 11. edycji Festiwalu Dobrego Smaku 2014.

Czwartek, 26 czerwca, godz. 19.00, Mała Sala Teatru Nowego im. Kazimierza Dejmka w Łodzi, ul. Zachodnia 93

Piotr Bikont (ur. w 1955 w Poznaniu) – reżyser, dziennikarz i publicysta, działacz opozycji w PRL, krytyk kulinarny. W Teatrze Nowym im. Kazimierza Dejmka w Łodzi wyreżyserował spektakle: Śmieciarz, dziwka, złodziej, jego żona, człowiek we fraku i jego kochanka (1998), Kto nie ma, nie płaci (2011), Wszystko o kobietach (2013).

Andrzej Chętko (ur. w 1951 w Lublinie) – pedagog, typograf, performer. Wykłada w Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi. Uczy rozumienia sztuki współczesnej. Przez wiele lat związany z poezją konkretną i ruchami kontrkulturowymi. Posiada doświadczenie z zakresu filmu animowanego, sztuki video i literatury eksperymentalnej. Od połowy lat 90. redaktor graficzny periodyku literackiego „Tygiel Kultury” i projektant książek. Od wielu lat współpracownik „Kroniki Miasta Łodzi”. Współtwórca i organizator Festiwalu Mediów w Łodzi poświęconego filmowi dokumentalnemu. Nagrodzony odznaką Zasłużonego dla Miasta. Laureat Nagrody Ministra Kultury. Jego prace znajdują się w MoMA i zbiorach prywatnych.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką