Logo Radio Łódź

Japoński specjał na wiele sposobów. W Łodzi trwa Ramen Festival

Kilkanaście łódzkich restauracji bierze udział w Ramen Festivalu. Każda z nich proponuje autorską wersję tego japońskiego przysmaku, który kojarzymy przede wszystkim z zupą, chociaż jego podstawą jest specjalny makaron, który można podać na wiele sposobów.

(Fot. materiały prasowe)

Długie, sprężyste i pyszne noodle można podawać na mnóstwo sposobów - w wywarach wieprzowych, wołowych, drobiowych i warzywnych, z różnymi dodatkami i tare, czyli bazą smakową przyrządzaną z japońskich sosów, past i przypraw. Ilu szefów kuchni, tyle pomysłów na ramen, a to daje wielkie pole do popisu - mówią organizatorzy festiwalu. 

Szefowie kuchni przygotują rameny wołowe, wieprzowe i drobiowe, a także mniej klasyczne - z owocami morza, kaczką, dzikiem, a nawet z rekinem. Będą azjatyckie grzyby, warzywa i pierożki. Nie zabraknie też dań wegetariańskich i wegańskich, które przygotują je cztery festiwalowe lokale.

W ramach imprezy przygotowano też warsztaty, podczas których można będzie się nauczyć jak przyrządzić ramen 

Ramen Festiwal w Łodzi (i jednej restauracji w Aleksandrowie Łódzkim) potrwa do 24 listopada. Szczegóły na jemywlodzi.pl.

(Fot. materiały prasowe)
Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką