Logo Radio Łódź

Restaurant Week pod znakiem szanowania żywności

Kochaj jedzenie - to hasło jesiennej edycji Restaurant Week Poland. Celem festiwalu jest propagowanie niezależnej sceny restauracyjnej i poznanie najlepszych lokali w wyjątkowym wydaniu.

(Fot. Łukasz Czuku)

W Łodzi w Restaurant Week bierze udział 29 restauracji, które jak zwykle na czas imprezy przygotowały specjalne menu. 

- Chcieliśmy przedstawić zapomniane tematy, m.in. podroby, gęsie serce, czy dynię hokkaido - mówi jeden z szefów kuchni. Do przygotowywania dań wykorzystywane są wszystkie części produktu. Wszystko w myśl filozofii zero waste - czyli braku marnowania jedzenia. 

Restaurant Week to okazja do poznania nowych smaków. - Jako danie główne przygotowaliśmy bułeczkę bao, która kojarzy się z deserem i podaniem na słodko, a my podamy ją z szarpaną wieprzowiną, kapustą i salsą śliwkową - zdradza kucharz. 

Impreza potrwa do końca października. 

Posłuchaj:

ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU 
ZNAJDZIESZ W DZIALE "WIADOMOŚCI". KLIKNIJ I DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką