Logo Radio Łódź

Wieruszów - jak wyglądał jarmark 80 lat temu

Niedziela stała pod znakiem rekonstrukcji historycznych. W Wieruszowie na rynku odbyła się inscenizacja "ostatniego takiego jarmarku we wrześniu 1939 roku".

(Fot. Piotr Durys)

Nie zawiedli się miłośnicy historii, którzy odwiedzili wieruszowski rynek. Dzięki rekonstrukcji historycznej mogli się przenieść 80 lat wstecz. 

- Wiele osób pojawiło się dziś na naszym wydarzeniu. Myślę, że gości jest zdecydowanie więcej niż w zeszłym roku, a to dlatego, że przygotowaliśmy więcej atrakcji - mówi dyrektor Wieruszowskiego Domu Kultury Bogusław Kurzyński. - Dofinansowanie z Narodowego Centrum Kultury spowodowało, że mogliśmy zaprosić do Wieruszowa licznych warsztatowców, czy też przedstawicieli ginących zawodów. Po to, żeby zaprezentować coś, co już właściwie minęło czyli kowala, garncarza, wikliniarza czy koronkarza. Takich zawodów dzisiaj właściwie już nie ma, albo są troszeczkę zmienione. Dzieciaki miały atrakcje - robienie masła ze śmietany, dojenie krowy czy śpiewanie szlagierów dwudziestolecia międzywojennego - dodaje Kurzyński.

Na rynku mieściła się także kawiarenka prowadzona przez członków Uniwersytetu Trzeciego Wieku oraz stoiska z chlebami, miodem, serami, owocami i kiełbasą.

Wydarzenie dofinansowane ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu EtnoPolska 2019.

(Fot. Piotr Durys)

ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z SIERADZA I REGIONU 
ZNAJDZIESZ W DZIALE "RADIO ŁÓDŹ NAD WARTĄ". KLIKNIJ I DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką