Czas na grzyby. Jak zbierać je bezpiecznie?
W wielu lasach województwa łódzkiego pojawiły się grzyby. Natrafić można na koźlarze, podgrzybki czy borowiki.
Podczas grzybobrania trzeba pamiętać o kilku zasadach. - Po pierwsze nie zbieramy grzybów, których nie znamy, których nie jesteśmy absolutnie pewni. Nie zbieramy owocników, ani zbyt młodych, ani zbyt starych. Zebrane grzyby przygotowujemy szybko, nie można ich zbyt długo przechowywać. To jest materiał biologiczny, który bardzo szybko się psuje. Nawet jadalnymi grzybami można się zatruć, jeśli przechowujemy je zbyt długo - mówi prof. Izabela Kałucka z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego.
Prof. Izabela Kałucka obala też mit, jakoby grzyby nie były zdrowe i wartościowe dla człowieka. - Mają witaminy z grupy B w ilości porównywalnej z warzywami. Mają też czasami witaminę C, mają też prowitaminę A. Mają mnóstwo różnych mikroelementów, na przykład selen, który jest nam bardzo potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a nie spożywamy go dużo w innych produktach - dodaje.
Pamiętajmy o tym, że grzyby należy zbierać od koszyka, który jest przewiewny. Kategorycznie grzybów nie możemy zbierać do torebek foliowych.
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |