Logo Radio Łódź

Sto kilogramów czekolady wygrali uczniowie z Wielunia

Pięćdziesięcioosobowa reprezentacja dopingowała swoich kolegów, którzy na konkursie podczas największych targów cukierniczych w Polsce zajęli 5. miejsce.

(Fot. ZSP nr 1 w Wieluniu)

Leonardo da Vinci - malarz czy inżynier" to nie temat wypracowania maturalnego, tylko motyw przewodni ogólnokrajowego konkursu cukierniczego, do którego stanęli uczniowie wieluńskiego technikum, Krystian Sak i Damian Kocik. - Musieliśmy stworzyć tort nawiązujący kształtem do twórczości renesansowego artysty - opowiada Krystian.

Pięćdziesięcioro kibiców z Wielunia - uczniów i nauczycieli - dopingowało cukierniczy duet najmocniej. W nagrodę sponsor wręczył im 100 kilogramów czekolady. Krystian zapewnia, że zanim zostanie ona zjedzona, uczniowie będą z niej tworzyć różne kształty i ozdoby w ramach zajęć w szkole.

Tort, który na targach SweetExpo wykonywali uczniowie z Wielunia, przypominał bardziej rzeźbę niż coś, co można zjeść. Składał się z ciemnego biszkoptu, marcepanu, chrupiącego ciasta z orzechów, musu z zielonej herbaty, wkładki z czarnej porzeczki i musu imbirowego na bazie czekolady deserowej.

Zobacz więcej:

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką