Logo Radio Łódź

Nowa pracownia gastronomiczna w Zespole Szkół w Wojsławicach

Pracownia wyposażona została we wszystkie te elementy, które znajdują się w restauracjach i kawiarniach. To bar oraz doskonale wyposażona kuchnia z całym zapleczem. 

(Fot. Sławek Cybulski)

- Szkole była potrzebna taka pracownia. Młodzież przede wszystkim będzie podnosić swoje kwalifikacje zawodowe. Będzie pracować w takich warunkach jak w prawdziwym barze czy restauracji - cieszy się nauczycielka profilu gastronomicznego Lucyna gara. 

W nowej pracowni oprócz typowego wyposażenia restauracyjnej kuchni, są na przykład pakowarka i cyrkulator, piec konwekcyjno–parowy, miksery, chłodziarki, ekspresy do kawy. Co ciekawe, będzie również dotykowy terminal do obsługi klientów. Uczniowie nie mają wątpliwości, że nowa pracownia ułatwi im praktyczną naukę zawodów związanych z gastronomią.

- Mieliśmy za mało sprzętu, było niewygodnie. Teraz mamy oddzielną kuchnię, gdzie będziemy w stanie utrzymać odpowiednie warunki, w przeciwieństwie do świetlicy, w której dotychczas pracowaliśmy - mówiła uczennica tej szkoły Martyna Matusiak.

Nowa pracownia gastronomiczna w szkole w Wojsławicach to efekt realizowanego w niej programu pod nazwą „A nóż, widelec”. Dotąd zaledwie kilka szkół w Polsce mogło pochwalić się tej klasy wyposażeniem dla swoich uczniów.

(Fot. Sławek Cybulski)

ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z SIERADZA I REGIONU 
ZNAJDZIESZ W DZIALE "RADIO ŁÓDŹ NAD WARTĄ". KLIKNIJ I DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką