Logo Radio Łódź

Uczniowie z Wielunia w finale ogólnopolskiego konkursu cukierniczego

Krystian Sak i Damian Kocik wezmą udział w międzynarodowych targach cukierniczych ExpoSweet. Zmierzą się tam z kilkunastoma drużynami z całej Polski.

(Fot. warsztatyblog.blogspot.com)

Uczniowie gastronomicznej klasy Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu dostali się do finału ogólnopolskiego konkursu cukierniczego. 
- To dla nas ogromny prestiż. Na tych targach w jury zasiadają mistrzowie cukiernictwa z całego świata - mówi Krystian. Na miejscu uczniowie będą musieli wykonać dwa torty w ciągu dwóch godzin - dekoracyjny i degustacyjny. Dekoracyjny smakuje dokładnie tak samo jak ten do próbowania, jest wzbogacony o elementy ozdobne.

Krystian i Damian przygotowali tort herbaciany na bazie białej czekolady z musem imbirowym na bazie ciemnej czekolady. Na spodzie tortu znalazł się marcepanowy blat wraz z chrupką i żelką porzeczkową. 

Finał zmagań 20 lutego w Warszawie. Temat finałowego tortu to "Leonardo Da Vinci - artysta czy inżynier?".

(Fot. warsztatyblog.blogspot.com, http://warsztatyblog.blogspot.com/)
Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką