Logo Radio Łódź

Aktywiści przeciw warunkom na fermach drobiu

Członkowie stowarzyszenia Otwarte Klatki prezentowali łodzianom na ulicy Piotrkowskiej jak w rzeczywistości wyglądają fermy drobiu. W ten sposób walczą ze złymi warunkami w jakich przetrzymywane są kurczęta.

(Fot. Łukasz Czuku)

Aktywiści nazywają taki drób "Frankenkurczaki". Justyna Jaszczyk ze stowarzyszenia Otwarte Klatki mówi, że w rolę kurczaków wcielili się członkowie organizacji.

Bartek Zając z Otwartych Klatek dodaje, że warto w sklepach wybierać zdrowe mięso. - Kurczaki hodowane w trybie wolnorosnącym nie są tak obciążone fizycznie jak te z chowu przyspieszonego. W Polsce to nadal margines sprzedaży. Np. w Holandii kurczęta z chowu wolnego zajmują 90 procent rynku - wyjaśnia Bartek Zając.

W województwie łódzkim miesięcznie produkuje się ok. 8 milionów kurczaków.

ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU 
ZNAJDZIESZ W DZIALE "WIADOMOŚCI". KLIKNIJ I DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką