Logo Radio Łódź

Wielkie grillowanie w Emilinie pod Bełchatowem [ZDJECIA]

Wszystko w ramach piątych Mistrzostw Gminy Bełchatów w Grillowaniu NienaŻarty.

(Fot. pixabay, Monika Gosławska, Radio Łódź)

Maksymalnie czteroosobowe załogi będą tworzyć grillowane specjały kulinarne, które mają zachwycić podniebienia jurorów. - Nowością jest możliwość wystawienia nawet kilku drużyn z jednej miejscowości. Do tej pory trzymaliśmy się zasady - jedna drużyna z jednego sołectwa - mówi wójt gminy Bełchatów Kamil Ładziak.

Mistrzostwa w grillowaniu pełne są niespodzianek. Uczestnicy nie wiedzą z czego będą przygotowywać potrawy. - Składniki rozdajemy tuż przed konkursem. Liczymy więc na kreatywność i pomysłowość uczestników - dodaje Kamil Ładziak.

Wszystkie zespoły pracowały w tym roku w na tej samej bazie produktów - to mięso mielone i pierś z kurczaka. Każdy zespół musi przygotować dwa dania. Inwencji twórczej kucharzom nie brakuje. Rozmawiała z nimi nasza reporterka Monika Gosławska.

Posłuchaj:

Jurorzy ocenialię przede wszystkim na smak i wygląd potraw. Wśród nich zasiadł znany ze sceny disco-polo Zenon Martyniuk, który zagrał też koncert. Mistrzostwa w grillowaniu są częścią rodzinnego festynu.

Mistrzostwa zwyciężyła ekipa z sołectwa Kałduny. Danie, które przygotowali zwycięzcy to hamburger i kofta grecka, podane z warzywami i sałatkami.

ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z BEŁCHATOWA
ZNAJDZIESZ W DZIALE "WIADOMOŚCI Z BEŁCHATOWA". KLIKNIJ I DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką