Logo Radio Łódź

Łódzcy przedsiębiorcy uczyli się jak odpowiedzialnie sprzedawać i podawać alkohol

Szkolenie dla pracowników sklepów i lokali gastronomicznych było częścią ogólnopolskiej kampanii "Alkohol. Zawsze odpowiedzialnie".

(Fot. Jakub Kaleta)

- Odpowiedzialna sprzedaż alkoholu, to sprzedaż zgodna z prawem, ale także poparta wiedzą na temat jego działania oraz troską o klienta. - Nikt prawnie nie może zakazać wypicia dorosłej osobie dowolnej ilości alkoholu. Powinno się jednak wiedzieć, z czym jest to związane, np. jeżeli bierzesz jakieś leki, to czy możesz pić alkohol. Są to przypadki nieuregulowane przez prawo - wyjaśnia Robert Lemański, trener w ramach kampanii "Alkohol. Zawsze odpowiedzialnie". 

Uczestnicy szkolenia, przyszli z konkretnymi pytaniami i wątpliwościami - Jak zadecydować gdzie jest granica między trzeźwością, a byciem pijanym, kiedy klient pojawia się w sklepie,. Często jest to trudne do rozpoznania. Jak dotrzeć do pijanego klienta i z nim rozmawiać - pytali pracownicy sklepów i lokali. 

Podobne spotkania odbyły się m.in. w Katowicach, Gdyni i Krynicy-Zdroju.

Posłuchaj:

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką