Logo Radio Łódź

Coroczny dylemat - jeść czy nie jeść karpia?

Przed nami wieczerza wigilijna. Wśród 12 dań, które przygotowujemy, nie powinno zabraknąć karpia.

(Fot. pixabay.com)

Jak co roku, o niekupowanie i niezabijanie karpi, apelują jednak fundacje prozwierzęce. Jedną z nich jest fundacja Viva. - Wbrew pozorom karpie czują ból. W Wigilię możemy spokojnie obejść się bez karpia. Przecież nie chodzi o to, by tego wieczoru się najeść. Uważamy, że Wigilia nic ze swojego uroku nie straci, jeśli na stole nie będzie karpia; to jest jedyny sposób, żeby uniknąć cierpienia tych zwierząt - powiedział pan Tomasz, przedstawiciel fundacji.

Hodowca karpi spod Aleksandrowa Łódzkiego Tadeusz Michaś, twierdzi że karp na wigilijnym stole to tradycja i nie powinno go zabraknąć. - Może to niepopularne, ale powiem wprost: to są oszołomy, to nie są ludzie normalni, którzy czują przyrodę, tylko nawiedzeni albo finansowani przez jakiś obcy kapitał, który ma w tym interes. Nie wyobrażam sobie stołu wigilijnego bez karpia i myślę, że w naszym kraju ta tradycja zostanie zachowana - dodał Michaś.

W tym roku za kilogram karpia trzeba zapłacić 15 zł.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką