Logo Radio Łódź

Czytajmy etykiety, kupujmy produkty o wysokich wartościach odżywczych. Nawyków zdrowego żywienia trzeba uczyć od małego

Zdrowemu odżywianiu poświęcono konferencję zorganizowanę przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną.

(Fot. PDPisc, CC0 Public Domain, Pixabay.com )

Posłuchaj:

Do udziału w konferencji zaproszeni zostali specjaliści, którzy na co dzień pracują z dziećmi i z młodzieżą. To nauczyciele, pedagodzy a także pielęgniarki i lekarze. - Zależy nam na tym by podejmowali temat zdrowego żywienia podczas takich spotkań  - mówi rzecznik WSSE Zbigniew Solarz.

- Żywność bogata w dodatki zazwyczaj jest mocno przetworzona, reprezentuje małą wartość odżywczą. Jeżeli mamy napój, który zawiera barwniki, konserwant, substancje słodzące, to jest to po prostu woda z dodatkami. Lepiej podać dziecku naturalny sok, który ich nie zawiera. Pomocne może być więc czytanie etykiet na produktach - mówi Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.

Część wykładów poświęcono również zaburzeniom odżywiania, które coraz częściej lekarze specjaliści diagnozują u dzieci i młodzieży.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką