Logo Radio Łódź

Ekologicznie i naturalnie. Targi produktów bez środków chemicznych, konserwantów i stabilizatorów [ZDJĘCIA]

Ponad 350 wystawców z kraju i zagranicy oferujących żywność i produkty ekologiczne bierze udział w X Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD i beECO w Łodzi. W programie znajdują się zarówno wydarzenia przeznaczone dla przedstawicieli ekobiznesu, jak i gości indywidualnych.

(Fot. Sebastian Szwajkowski)

Podczas Targów odbędą się m.in.: BIObiznes Forum, Akademia Biokuriera, Forum EKObranży, prelekcje dotyczące zdrowego stylu życia, alergii oraz pokazy i degustacje prowadzone przez gwiazdy programów kulinarnych i blogerów. - Naszą misją jest edukowanie społeczeństwa w kwestii zdrowego i ekologicznego stylu życia - wyjaśnia Agata Szczepaniak, przedstawiciel organizatora targów. I zapowiada m.in. wykłady dietetyków i spotkania blogerów kulinarnych.

Według Agaty Szczepaniak przedstawiciela organizatora targi co roku zwiększają swoja ofertę. - Różni się ona zeszłorocznej tym, że mamy coraz więcej wystawców ekologicznych z produktami certyfikowanym i ekologicznymi - wyjaśnia. - Strefa produktów niespożywczych, czyli kosmetyki i środki czystości również certyfikowane i ekologiczne zdecydowanie się powiększa.

Jak co roku podczas targów odbywa się wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków. Tym razem tygiel w kategorii nabiał zdobył tradycyjny twaróg szczercowski. Na czym polega tradycyjny charakter produktu? - To znaczy, że takie produkty są wytwarzane metodą tradycyjną i w trakcie procesu wytwarzania tych produktów nie są stosowane w żadne środki, które poprawiają zapach i smak, czy też przedłużają trwałość - na czym polega tradycyjny charakter produktu tłumaczy Elzbieta Labryszewska prezes Rolniczo-Pracowniczej Spółdzielni Mleczarskiej ze Szczercowa. - Są to tzw. produkty i niskoprzetworzone bez środków chemicznych, bez konserwantów i bez stabilizatorów. Czyli produktu od początku do końca w pełni naturalny.

(Fot. Agata Zielińska)

Podczas targów wręczane są m.in. Tygle Smaków, czyli nagrody w wojewódzkim konkursie produktów tradycyjnych. Celem organizacji Tygla jest promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego, które stanowią rozpoznawalną markę regionu.

Tygiel w kategorii dania i produkty gotowe zdobyły zrazy zawijane z Głowna. - To, że produkt jest tradycyjny oznacza, że jest sporządzany według receptury, która nie zmieniała się od 25 lat - wyjaśnia Aleksandra Kowalska z firmy Kowal. - U nas jest to praktykowane od wielu pokoleń. Mamy sprawdzone przepisy, które przekazała mi mama, a jej - jej mama.

Targi odbywają się w Hali Expo-Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi jeszcze w sobotę i w niedzielę.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką