Logo Radio Łódź

40. Skierniewickie Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw. Jubileuszowy program

Ofertę przygotowało ok. 1200 wystawców i handlowców. Na scenie wystąpi 11 gwiazd oraz 3 kabarety. W planach także wielkie gotowanie, konkurs na skierlotkę, Festiwal Roślinożercy i degustacje.

(Fot. plakat)

Każdy znajdzie coś ciekawego, praktycznego, zdrowego i apetycznego, zapewnia marszałek województwa łódzkiego, Witold Stępień. - Będą kiermasze, oferty handlowe, coś dla smakoszy, działkowców, ogrodników; dla wszystkich przewidziano dużo dobrej zabawy - podkreśla. 

Prezydent Skierniewic Krzysztof Jażdżyk dodaje, że w tym roku święto będzie wyjątkowe z uwagi na jubileusz imprezy. - Będzie około 1200 wystawców i handlowców, degustacje i Festiwal Roślinożerców. Na scenie wystąpi 11 gwiazd, w tym trzy zagraniczne, będą kabarety, pokazy mappingu i konkursy.

Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw odbędzie się w Skierniewicach 16 i 17 września.

(Fot. skwietokwiatow.pl)

PROGRAM

Sobota 16 września

10:00 Otwarcie XX Targów Ogrodniczo-Rolnych oraz XI Targów Zdrowej Żywności
Hala OSiR, ul. Pomologiczna 8
11:30 Świąteczna Parada – „Święto w Wymiarze XL”
ulicami: Rybickiego, Konstytucji 3 Maja, Senatorską, Rynek

Scena główna w rynku
12:00 Wielkie otwarcie Święta
13:00-15:00 – Degustacje XL – wielkie gotowanie na rynku
13:30 – Młodzieżowa Orkiestra Dęta – koncert
14:00 – Skierniewicka Orkiestra Dęta – koncert
14:30 – „Kwiat Skierniewic 2017” – XXII wybory najpiękniejszej dziewczyny w regionie
16:50 – Power Play
18:00 – Defis
19:10 – Dawid Kwiatkowski
20:20 – Krzysztof Zalewski
21:30 – Kult
22:30 – Pokaz sztucznych ogni i mapping
23:00 – Inna

Niedziela 17 września

9:30 – Msza św. dziękczynna
Kościół pw. św. Jakuba Apostoła, ul. Senatorska 11/13

Scena główna na rynku
14:00 – Art Station – program taneczny
14:30 – Kabareton: Katarzyna Pakosińska, Mariusz Kałamaga, Kabaret Smile
17:00 – Natalia Nykiel
18:10 – Sylwia Grzeszczak
19:20 – Lady Pank
20:30 – Mapping
20:45 – C-BooL, Burak Yeter
Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w programie.

(Fot. Katarzyna Grabowska)

TOWARZYSZĄCY SKIERNIEWICKIEMU  ŚWIĘTU - FESTIWAL ROŚLINOŻERCY

Festiwal ma być strefą i serią działań promujących dietę bogatą w rośliny i ich przetwory wśród mieszkańców i gości Święta. Wydarzenie ma na celu promowanie zdrowego trybu życia i zachęcanie do zwiększania ilości i różnorodności dań z udziałem warzyw i owoców w codziennej diecie. W trakcie Festiwalu Roślinożercy pokazywane będą różne ciekawe metody przygotowywania roślin w kuchni, ich przetwarzania i konserwacji. Festiwal będzie też okazją do promocji treści związanych z ekologią i zrównoważonym rolnictwem. Do strefy roślinożerców chcemy przyciągać bogatym programem warsztatowym. Ważnym elementem przez cały czas trwania wydarzenia będzie strefa degustacji. Chętni będą mogli przyjrzeć się przygotowywaniu potraw i porozmawiać z kucharzami.

  • ZIELONY JARMARK:
    8 stoisk handlowych oferujących produkty roślinne, przetwory, produkty rolnictwa ekologicznego z Polski i z zagranicy, przekąski wegetariańskie i wegańskie, książki dotyczące diet roślinnych
  • ZIELONE WARSZTATY: 
    główna strefa wydarzenia, ustawiona w namiotach o łącznej powierzchni 6 x 9m, strefa w której przez dwa dni odbywać się będą różnorodne warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych;
    w ramach działań warsztatowych: (przykładowa tematyka warsztatów)
  • warsztaty dla dzieci: zdrowe przekąski, owoce ze wszystkich stron świata, pasty warzywne, jabłko, gruszka i pietruszka etc.; na koniec warsztatów zdrowa degustacja;
  • warsztaty dla dorosłych: przygotowanie zdrowych drugich śniadań i przekąsek do szkoły, sposoby na włączenie większej ilości warzyw do dziecięcej diety; wegetariańska kuchnia Indii; roślinna kuchnia Bliskiego Wschodu; kiszonki z owoców, warzyw i zbóż; na koniec warsztatów zdrowa degustacja;
  • ZIELONA KUCHNIA:
    bezpłatna degustacja dań wegetariańskich i wegańskich; przygotowanie na bieżąco przez całe dwa dni i nieodpłatne wydawanie w formie mini-porcji degustacyjnych wraz z przepisem; gotowanie równoległe na dwóch kuchniach przez 4 kucharzy;

Sobota / Niedziela 10:00-19:00
Zielony Jarmark – produkty roślinne i rolnictwa ekologicznego, przetwory, przekąski wegetariańskie i wegańskie
Zielona Kuchnia – pokazy kulinarne i degustacja z przepisami
Sobota – dania z Polski, Włoch, Tajlandii i Indii
Niedziela – dania z Polski, Francji, Libanu i Malezji
Zielone Warsztaty Kulinarne dla dorosłych
Sobota
12:15, 15:30, 17:45 – wietnamskie springrollsy
13:00, 16:15, 18:30 – polsko-włoskie pesto
13:45, 17:00 – prowansalskie ratatouille
Niedziela
12:15, 15:30, 17:45 – pikantne tajskie kokosowe curry z dynią
13:00, 16:15 – smakowe humusy
13:45, 17:00 – nadziewane bakłażany
Gość specjalny: Paweł Loroch – znany z programów Pytanie na Śniadanie, Dzień Dobry TVN,  z anteny Antyradia i Jemradia dziennikarz i propagator kulinariów

(Fot. swietokwiatow.pl)
Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką