Logo Radio Łódź

Od burgerów po kuchnię orientalną. Przy drodze S8 staną food trucki

To odpowiedź na sugestie kierowców, którzy domagali się większej liczby punktów gastronomicznych pomiędzy Łodzią a Wrocławiem. Do niedawna na tak długim odcinku nie można było nawet zatankować.

(Fot. Wojciech Muzal)

Teraz już wybudowano stacje benzynowe i restauracje ale to wciąż za mało - przekonuje Maciej Zalewski z Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. - O ile w tych Miejscach Obsługi Podróżnych, gdzie zaplanowane są stacje benzynowe, budowane są również restauracje, o tyle, MOP-y kategorii pierwszej nie mają gastronomii - pryznaje Zalewski. 

Zarządca trasy S8 postanowił wyłonić operatorów małej gastronomii we właśnie ogłoszonym przetargu. Właściciel budki , która od ubiegłego roku działa w sąsiedztwie "MOP Paprotnia" koło Zduńskiej Woli, Andrzej Dondziło, cieszy się, że będzie mógł w końcu stanąć na parkingu, bliżej kierowców. Zapewnia, że w jego ofercie znajdzie się więcej niż tylko fast-foody. - Największe wzięcie ma kurczak i kiełbasa ale mamy również hot dogi - mówi pan Andrzej. 

Kierowcy, z którymi rozmawialiśmy, oczekują zróżnicowanej oferty - od burgerów po kuchnię orientalną.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką