Logo Radio Łódź

Trybunały Nalewkowe. Piotrkowska kuchnia w najlepszym wydaniu

W Rynku Trybunalskim będzie można śledzić kulinarne popisy znanych lokalnych kucharzy. Druga edycja Trybunałów Nalewkowych połączona zostanie z Festiwalem Smaku.

(Fot. mat. organizatora)

W programie znalazły się prezentacje restauracji i pokazy trybunalskich mistrzów kuchni! W trakcie trybunałów wystąpi m.in. blogerka kulinarna, Beata Królikiewicz i uczestnik programu Hell's Kitchen, Damian Marchlewicz.

Odwiedzający Trybunały mogą liczyć na najbardziej wysublimowane kąski. - Pamiętajmy jednak, że dawniej kuchnia piotrkowska była bardzo prosta i skromna - przypomina Błażej Cecota z Centrum Informacji Turystycznej. - Nasz region nie był najbogatszy, typowy był tu żur trybunalski. Dlatego między całym wachlarzem smaków żur także musi się pojawić. 

W piotrkowskim rynku zaplanowano m.in. gotowanie ośmiuset porcji żuru trybunalskiego na 800-lecie miasta. Wydarzeniu będą towarzyszyć występy zespołów ludowych i atrakcje dla dzieci. 

Program Ogólnopolskich Trybunałów Nalewkowych 15-16.07. 

Sobota, 15.07.2017 r. 

12:30 – Lodówka – lodowy poczęstunek 
13.15 Biesiada Ludowa z Czarnocina 
14.00 80 minut można zjeść jedną z 800 porcji żuru trybunalskiego na 800-lecie 
14.45 Browin – pokaz wędzenia ryb 
16.15 Zespół Pieśni i Tańca Ciebłowianie 
17.00 Browin – pokaz serowarski 
17:45 Zespół Pieśni i Tańca Drzewiczanie 
18.30 Pokaz kulinarny: Konrad Skoneczny –Szef Kuchni Restauracja Karuzela Smaków Best Western Hotel Trybunalski Krzysztof Pawłowski – Szef Kuchni Restauracja Miód i Wino Best Western Plus Hotel Podklasztorze 
20.00 Pokaz kulinarny gwiazdy wieczoru: Damian Marchlewicz 
21.00. Ogłoszenie wyników II Ogólnopolskich Trybunałów Nalewkowych 2017 

Niedziela 16.07.2017 r. 

12.30 Słodki poczęstunek od Cukierni Migdał na dobry początek dnia 
13.00 Prezentacja i degustacja od To i owo bezglutenowo 
13.45 Zespół Śpiewaczy Szczawinianki 
14.30 Prezentacja i degustacja od Restauracji Kamienica 
15.15. Zespół Śpiewaczy Szczawinianki 
16.00 Pokaz kulinarny Krzysztofa Halesy – Szefa Kuchni Restauracji Umi Sushi 
16.45 Zespół Tańca Ludowego HARNAM 
17.45 Pokaz kulinarny – Karolina Sadura Szefowa Kuchni Restauracji Krochmal 
18.15. Zespół Tańca Ludowego HARNAM 
19.00 Prezentacja i degustacja od Pizzerii Riposta - Ariel Zagórski 
20.00 Występ kulinarnej gwiazdy wieczoru: Beata Królikiewicz blogerka kulinarna – Niebo na Talerzu

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką