Logo Radio Łódź

Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę jedną z najpopularniejszych tradycji wielkanocnych [ZDJĘCIA]

Większość przynosi do kościoła przystrojony bukszpanem lub świeżą zieloną borowiną, wiklinowy koszyk z pachnącymi, świątecznymi specjałami.

Poświęcone pokarmy znajdą się jutro na stołach, podczas uroczystego śniadania wielkanocnego.

Święconki w Parafii Najświętszej Maryi Panny Matki Odkupiciela i św. Jana Bożego w Łodzi (Fot. Sebastian Szwajkowski)

W Wielką Sobotę, wzorem lat ubiegłych, wychodząc na przeciw prośbom osób starszych w godz. 10-12 księża z Parafii św. Piotra i Pawła święcili pokarmy także na Radiostacji, przed pawilonem handlowym, przy ul. Zbiorczej przed sklepem z farbami, przy ul. Wierzbowej i przy ul. Tramwajowej.

(Fot. Sebastian Szwajkowski)

W koszyczkach wielkanocnych nie może zabraknąć jajek, ale nie tylko. - Musi się znaleźć jajko, chleb, placek, sól, ocet, chrzan, no i kiełbasy kawałek - wylicza Marianna Rzepka, twórczyni ludowa z Bielowic koło Opoczna, która od lat kultywuje dawne ludowe tradycje.

W koszyczku musiał też być baranek z cukru lub własnoręcznie wykonany na szydełku. Dawniej święcono też kawałek słoniny. - Służyła do tego, że jakby krowa zachorowała, to dawali jej ją jako lekarstwo.

Na ziemi opoczyńskiej po dziś dzień w koszyczkach nie może zabraknąć pisanko-kraszanki - jajka zdobionego metodą batikową, charakterystyczną dla tej części Polski.

Sanktuarium Matki Bożej Trybunalskiej (Fot. Monika Gosławska)

Monika Gosławska/Marcin Żychliński

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką