Logo Radio Łódź

Emocje na talerzu. Restaurant Week po raz trzeci

36 restauracji z Łodzi i okolic bierze udział w trzeciej edycji Restaurant Week. To znana i sprawdzona formuła, która przyjęła się w centrach światowej gastronomii m.in. w Nowym Jorku, Londynie i Kopenhadze. Główną ideą Festiwalu Najlepszych Restauracji jest przybliżanie gościom kultury restauracyjnej.

(Fot. Restaurant Week)

W menu restauracji festiwalowych znajdą się przygotowane specjalnie z myślą o Restaurant Week trzydaniowe zestawy. - Użytkownik wchodzi na stronę internetową www.restaurantweek.pl, wybiera sobie dany dzień, godzinę i restaurację oraz oczywiście menu, po czym dokonuje rezerwacji - mówi organizator, Igor Jankowski. -  W wybranym dniu będzie miał okazję na trzydaniowe doświadczenie. W jego skład wejdą: przystawka lub zupa, danie główne i deser.

Według Adama Kopczyńskiego z Restaurant Week Polska rynek restauracyjny w Łodzi stale się rozwija i reaguje na najnowsze trendy kulinarne. - Restauracje chętnie sięgają po produkty lokalne. Stosowane są nowoczesne techniki kulinarne, m.in. gotowanie w niskich temperaturach.

W ubiegłym roku najlepszą restauracją w Polsce okazały się Cztery Ściany z Łodzi.

(Fot. Restaurant Week)

Nasza reporterka sprawdzała czy łodzianie chętnie chodzą do restauracji i jakie smaki preferują.  

Posłuchaj:

Restaurant Week  potrwa do 30 kwietnia. Towarzyszy mu wiele imprez dodatkowych - warsztaty kulinarne, spektakle i debaty.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką