Emocje na talerzu. Restaurant Week po raz trzeci
36 restauracji z Łodzi i okolic bierze udział w trzeciej edycji Restaurant Week. To znana i sprawdzona formuła, która przyjęła się w centrach światowej gastronomii m.in. w Nowym Jorku, Londynie i Kopenhadze. Główną ideą Festiwalu Najlepszych Restauracji jest przybliżanie gościom kultury restauracyjnej.

W menu restauracji festiwalowych znajdą się przygotowane specjalnie z myślą o Restaurant Week trzydaniowe zestawy. - Użytkownik wchodzi na stronę internetową www.restaurantweek.pl, wybiera sobie dany dzień, godzinę i restaurację oraz oczywiście menu, po czym dokonuje rezerwacji - mówi organizator, Igor Jankowski. - W wybranym dniu będzie miał okazję na trzydaniowe doświadczenie. W jego skład wejdą: przystawka lub zupa, danie główne i deser.
Według Adama Kopczyńskiego z Restaurant Week Polska rynek restauracyjny w Łodzi stale się rozwija i reaguje na najnowsze trendy kulinarne. - Restauracje chętnie sięgają po produkty lokalne. Stosowane są nowoczesne techniki kulinarne, m.in. gotowanie w niskich temperaturach.
W ubiegłym roku najlepszą restauracją w Polsce okazały się Cztery Ściany z Łodzi.

Nasza reporterka sprawdzała czy łodzianie chętnie chodzą do restauracji i jakie smaki preferują.
Posłuchaj:
Restaurant Week potrwa do 30 kwietnia. Towarzyszy mu wiele imprez dodatkowych - warsztaty kulinarne, spektakle i debaty.