Logo Radio Łódź

Rewolucja w żywieniu. Białko z rzepaku zamiast soi i mięsa?

Łódzcy naukowcy rozpoczęli kolejny etap badań pełnowartościowego białka z rzepaku, które może zastąpić mięso i produkty sojowe.

(Fot. UMŁ )

Badania zakończą się zbudowaniem reaktora biochemicznego, który pozwoli rozpocząć eksperymentalną produkcję na skalę przemysłową. Doktor Magdalena Kozłowska przed rozpoczęciem produkcji chce dogłębnie zbadać wynalazek. - Naszym celem jest, aby białko było konkurencyjne dla soi - dodaje. 

Według doktora Piotra Wnukowskiego nowy produkt ma być nie tylko kaloryczny, ale smaczny i bezpieczny. - Białko rzepakowe może być składnikiem pieczywa, makaronów, słodyczy czy napojów - wyjaśnia. 

Rzepak to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce. Z kolei soja i jej półprodukty są z importu. 

Białko pozyskuje się z pozostałości po tłoczeniu oleju, a ma być dostępne na rynku za ok. 5 lat. 

ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU 
ZNAJDZIESZ W DZIALE "WIADOMOŚCI". KLIKNIJ I DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką