Logo Radio Łódź

W sieradzkiej szkole czas zakupów i praktyk

Płatne staże i kursy dla uczniów oraz studia podyplomowe dla nauczycieli, to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie dotacji, jaką otrzymał Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Sieradzu.

(Fot. Marzena Grzelak-Plewińska)

Budżet szkoły wzbogacił się o ponad milion złotych. Już doposażono pracownie za ponad 150 tysięcy. - Naszą pracownię wyposażono w nowy sprzęt barmański i kelnerski. Mamy nowoczesny ekspres do kawy, możemy teraz przyrządzać wiele rodzajów tego napoju i uczyć się go serwować - opowiadają uczniowie. Klasy o profilu gastronomicznym mogą teraz korzystać z pieca konwekcyjnego, wyparzaczy, urządzenia do gotowania metodą sous vide czyli na parze, robotów kuchennych i wielu drobnych sprzętów AGD. Pracownia fryzjerska i komputerowa również zostały doposażone. W ramach projektu szkoła finansuje również kursy prawa jazdy.

Ze szkolnych pracowni uczniowie trafiają na staże, a te można finansować dzięki dodatkowym środkom. -  Za te staże młodzież otrzymuje wynagrodzenie w wysokości 1800 złotych brutto. Ponadto po odbyciu tych staży, w drugiej połowie roku zamierzamy prowadzić wiele szkoleń, również związanych z kierunkami kształcenia: kurs barmański, baristów, szkolenia dla naszych przyszłych fryzjerek z elementami kosmetologii - wylicza dyrektor szkoły Magdalena Marciniak.

Sieradzki Zespół Szkół nr 2 otrzymał dotację z Regionalnego Funduszu Operacyjnego Województwa Łódzkiego.

(Fot. Marzena Grzelak-Plewińska)
Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką