Logo Radio Łódź

Współpraca na rzecz jakości wód powierzchniowych

Prezydent Łodzi oraz rektorzy Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, podpisali list intencyjny, dotyczący współpracy na rzecz poprawy jakości wód powierzchniowych na terenie miasta.

(Fot. Marcin Żychliński)

Porozumienie dotyczy m.in. rozwiązania problemu zarządzania wodami opadowymi oraz utrzymania w czystości zbiorników wodnych, mówi prezydent Łodzi, Hanna Zdanowska. - My, urzędnicy, nie mamy kompetencji, wiedzy i potencjału, żeby samemu wprowadzać innowacyjne rozwiązania, od tego mamy Łódź akademicką - podkreśla. 

Alternatywą dla odprowadzania wód opadowych do kanalizacji może być w Łodzi zastosowanie naturalnej retencji, czyli wykorzystanie gleby do magazynowania wody, przekonuje dr inż. Grażyna Sakson z Instytutu Inżynierii Środowiska i Instalacji Budowlanych PŁ. - W okresie długotrwałych czy intensywnych opadów spotykamy się z lokalnymi podtopieniami. Rozwiązaniem byłoby zatrzymanie wód opadowych w miejscu wystąpienia, zamiast kierować je do systemów kanalizacyjnych. Chodzi o zastosowanie rozwiązań proekologicznych, które umożliwiają naturalną infiltrację i retencję na obszarach nieuszczelnionych i tym samym odciążenie systemów kanalizacyjnych.

Naukowcy z łódzkich uczelni podkreślają, że badania dotyczące strategii gospodarowania wodami opadowymi oraz poprawy jakości wód w ciekach miejskich i w zbiornikach otwartych, są prowadzone od lat. Teraz będzie okazja, by wyniki badań oraz raporty, przełożyć na praktyczne zastosowanie.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką