Logo Radio Łódź

Rakotwórcze tosty i frytki

Zbyt mocno przypieczone lub przysmażone tosty i ziemniaki mogą być rakotwórcze. Tak twierdzą w najnowszym raporcie eksperci brytyjskiej Agencji Standardów Żywności.

(Fot. pixabay)

Grzanki, frytki i ziemniaczane talarki powinny po przypieczeniu czy przysmażeniu mieć kolor ciemnożółty lub też złoty - sugerują autorzy raportu. Barwa ciemnobrązowa świadczy o dużym stężeniu substancji zwanej akrylamidem.

Jest to substancja rakotwórcza. "Większość ludzi jednak w ogóle nie wie o jej istnieniu" - piszą brytyjscy naukowcy. Źródłem akrylamidu są też czipsy, kawa i dym z papierosów.

Sceptycy mówią, że szkodliwość tej substancji udowodniono tylko w badaniach na zwierzętach. Ale autorzy raportu sugerują, że lepiej zachować ostrożność i unikać zwęglonych tostów i ziemniaków. Natomiast rakotwórczość papierosów została udowodniona ponad wszelką wątpliwość.

ZDJĘCIA, NAGRANIA VIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU 
ZNAJDZIESZ W DZIALE "WIADOMOŚCI". KLIKNIJ I DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ.

/IAR

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką