Logo Radio Łódź

Jest akcja, są głodni. Nie wyrzucajmy jedzenia!

Akcja przekazywania żywności dla bezdomnych działa od 26 do 31 grudnia w 17 miastach Polski, m.in. w Łodzi.

(Fot. Paulina Stępień)

W Polsce marnuje się rocznie blisko dziewięć mln ton żywności, z tego w gospodarstwach domowych - dwa mln ton. W przeliczeniu każdy Polak wyrzuca ok. 52 kg jedzenia rocznie. Do najczęściej wyrzucanych produktów należą: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Czas, w którym marnujemy najwięcej, to okres świąt - zwłaszcza Bożego Narodzenia. 

Główne przyczyny marnowania żywności:

- przegapienie terminu przydatności do spożycia 39%
- zbyt duże porcje posiłków 34%
- zbyt duże zakupy 22%
- niewłaściwe przechowywanie 21%
- zakup złego jakościowego produktu 20 %
- brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań 5%

Badania przeprowadzone na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności dowodzą, że PIECZYWO jest najczęściej marnowanym ze wszystkich artykułów spożywczych. 62% Polaków biorących udział w badaniach przyznało się do wyrzucania pieczywa. 

Na kolejnych miejscach znalazły się OWOCE i WARZYWA. Zdaniem dietetyków kupujemy je, bo jesteśmy przekonani, że warzywa i owoce są ważne w naszej diecie, ale zapominamy o tym podczas przygotowywania posiłków. Problemem jest również to, że w momencie zakupu nie mamy konkretnie sprecyzowanego planu jak je wykorzystać. 

(Fot. domena publiczna, pixabay)

Kolejnym, najczęściej marnowanym produktem są WĘDLINY. Do ich wyrzucania przyznaje się ponad 40% Polaków. Przyczyną marnowania wędlin w święta jest chęć zapewnienia gościom dużego wyboru i wystarczającej ilości. Zapominamy przy tym, że mięsa i wędliny psują się bardzo szybko, zwłaszcza pozostawiane poza lodówką. 

Na kolejnych pozycjach do zmarnowania znalazły się jogurty, sery, ziemniaki, mleko, dania gotowe oraz mięso. Produkty pakowane marnują się równie często jak świeże, ponieważ zapominamy o sprawdzaniu daty przydatności do spożycia. 

(Fot. domena publiczna, pixabay)

Inicjatywa społeczna "Podzielmy się posiłkiem z bezdomnymi" organizuje zbiórkę po raz czwarty. Żywność można odwozić w wyznaczone miejsce lub kontaktować się z organizatorami w celu umówienia wolontariusza, który zajmie się przekazaniem jedzenia potrzebującym. Żywność trafia przede wszystkim do lokalnych jadłodajni dla bezdomnych.

W Łodzi żywość można przywozić w dniach od 26 do 31 grudnia do Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej, przy ul. Szpitalnej 12 (róg Piłsudskiego i Szpitalnej, wejście od Piłsudskiego) tel. 42 674 20 29, godz. 6.00-15.00. Informacje o tym jak przekazać jedzenie znajdziemy także w mediach społecznościowych.

Organizatorzy akcji społecznych zachęcają do idei foodsharingu, czyli dzielenia się żywnością, zamiast jej marnowania. Banki Żywności apelują natomiast, by nie ulegać presji robienia zapasów. "Kto będzie miał ochotę na kilogramy pomarańczy i mandarynek po 12 wigilijnych daniach? Czy święta bez pasztetu to naprawdę koniec świata?" Sprawdź, zweryfikuj przekonania i zainspiruj się na kolejne święta...

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką