Logo Radio Łódź

Świąteczny stół mieszkańców Łódzkiego

Rodziny z regionu łódzkiego stawiają na tradycyjne potrawy, które pojawią się na wigilijnym stole.

(Fot. pixabay.pl)

Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego przez Millward Brown mieszkańcy łódzkiego nie wyobrażają sobie świąt bez pierogów z kapustą i grzybami, smażonego karpia i śledzi. Ponad połowa łodzian przyznaje, że na na wigilijnym stole musi pojawić się barszcz. 

Popularne są również suszone grzyby i kapusta kiszona. Na święta gospodynie przygotowują również sałatkę warzywną, ale przyznają, że oprócz tradycyjnych składników niekiedy dodają marynowane grzybki czy suszoną żurawinę. 

Najpopularniejsze ciasta to nadal makowiec oraz sernik. 

ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU 
ZNAJDZIESZ W DZIALE "WIADOMOŚCI". KLIKNIJ I DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką