Logo Radio Łódź

"Najstarsza knajpa w Sieradzu". Smaki średniowiecza w sieradzkim CiK

Bractwo Rycerskie Ziemi Sieradzkiej zorganizowało dla mieszkańców degustację średniowiecznych dań. Można było spróbować między innymi grochu z ziołami, wędzonego schabu i smalcu z suszonymi owocami.

(Fot. Wojciech Muzal)

Organizatorzy przygotowali kilka stoisk. Jedno z nich należało do piwowara. - Kiedyś do produkcji piwa potrzebne było tylko dwa składniki: woda i słód. Chmiel nie jest niezbędny, stanowi rodzaj przyprawy - opowiada Ziemowit Szadkowski z sieradzkiego bractwa.

Jadła można było spróbować w Centrum Informacji Kulturalnej w Rynku, gdzie zorganizowano również prelekcje poświęcone życiu sieradzan w okresie średniowiecza.

Posłuchaj i dowiedz się więcej:

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką