Logo Radio Łódź

Przedwojenna receptura. Tomaszów stawia na obwarzanki

Obwarzanki zna chyba każdy mieszkaniec Polski. Mało kto jednak wie, że wywodzą się one z Tomaszowa Mazowieckiego. Niedawno stały się promocyjnym produktem miasta.

Tomaszowskie obwarzanki wykonywane są według starej rodzinnej przedwojennej receptury (Fot. Monika Gosławska)

Ich producentka Mariola Krzysztofik zarejestrowała je ja jako produkt tradycyjny i otrzymała z resortu rolnictwa stosowny certyfikat. Jak wyjaśnia, historia tradycyjnych obwarzanków tomaszowskich, jest chyba tak stara, jak sam Tomaszów Mazowiecki. - Uwielbiam obwarzanki, dlatego nie tylko je robię, ale też jem. Tomaszowskie obwarzanki są puszyste, mają swoje stałe miejsce na wszelkich odpustach,  bo taka jest ich tradycja - podkreśla. 

Rzeczniczka prasowa tomaszowskiego magistratu, Joanna Szczepańska dodaje, że miasto poszukiwało regionalnego specjału. - Obwarzanki stały się świetnym materiałem promocyjnym. Grały pierwsze skrzypce na wielu regionalnych imprezach, podczas dożynek spalskich miał okazję ich spróbować także prezydent Andrzej Duda. Osobom, które nas odwiedzają wręczamy woreczek z obwarzankami, do którego dołączona jest informacje, jak się je wykonuje i jaka jest ich historia.

Tomaszowskie obwarzanki wykonywane są według starej rodzinnej przedwojennej receptury (Fot. Monika Gosławska)
Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką