Logo Radio Łódź

Towarzyskość to zdrowie - wystartował kolejny Restaurant Week

Po raz drugi odbywa się Festiwal Łódź Restaurant Week. Do udziału przystąpiło 28 restauracji.

Restaurant Week (Fot. Sebastian Szwajkowski)

Szefowie kuchni 28 łódzkich restauracji prezentują swoje umiejętności oraz wizję autorskiej kuchni w specjalnie przygotowanym menu festiwalowym. Podczas festiwalu można próbować trzech dań złożonych z przystawki, dania głównego i deseru. Ideą przewodnią festiwalu jest hasło „Towarzyskość to zdrowie!”. - Założeniem festiwalu jest, żeby menu było atrakcyjne, opierało się na świeżych, lokalnych produktach i oddawały charakter restauracji oraz styl gotowania szefa kuchni. Pojawia się m.in. rosół z sarny, ślimaki, pieczona perliczka, karczek z jelenia, sushi, comber jagnięcy, papier jadalny, czy też obulato, czyli "dekonstrukcja świni" - wylicza Adam Kopczyński, organizator.

Żeby uniknąć tłoku, uczestnicy musza rezerwować miejsce w wybranej wcześniej restauracji. Lista restauracji biorących udział w festiwalu znajduje się na stronie restaurantweek.pl.

Festiwal łódzki jest częścią ogólnopolskiego, który odbywa się w kilku największych miastach. Uczestnicy głosują w pięciu kategoriach na najlepsza przystawkę, danie główne, obsługę i najlepszą atmosferę. Festiwal potrwa 10 dni.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką