Logo Radio Łódź

Chrzan marką województwa łódzkiego

Województwo łódzkie od momentu jego reaktywacji poszukuje swojej tożsamości - również kulinarnej. Zdaniem pracowników Urzędu Marszałkowskiego jedną z marek wyróżniających region może być... chrzan.

(Fot. Wojciech Muzal)

W przyszłym roku na unijnym rynku może pojawić się nowy produkt, rodem z naszego regionu. To "Chrzan Nadwarciański". O specjalny status dla rośliny uprawionej w okolicach Wielunia zabiega Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego. To właśnie uprawy w Osjakowie, Siemkowicach i Działoszynie stanowią 70% polskiej produkcji chrzanu. 

Posłuchaj i dowiedz się więcej:

W Osjakowie zorganizowano VI Wojewódzkie Święto Chrzanu. Goście mogli spróbować lokalnych przysmaków jak na przykład kiełbasa z chrzanem. Przed stoiskami przez całe niedzielne popołudnie ustawiały się kolejki chętnych. - W moim gospodarstwie chrzan uprawia się od 52 lat. Mój tata zaczął od 15 arów. My w tej chwili mamy plantację 12-hektarową. Chrzan musi być odpowiednio ostry i przebadany. Myślę, że trzecie pokolenie przejmie moje gospodarstwo choć chrzan jest naprawdę pracochłonną rośliną - mówi Tomasz Chrzan z grupy zrzeszającej dziewięciu największych producentów chrzanu. Zdaniem rolników, chrzan z łódzkiego przewyższa swoją jakością ten uprawiany w innych regionach oraz za granicą. Cechują go biała barwa i bardzo ostry smak. 

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką