Logo Radio Łódź

Gotowi na wstrząs. Kampania edukacyjna

Pod hasłem "Przygotuj się na wstrząs" prowadzona jest w Polsce kampania edukacyjna poświęcona zagrożeniom jakie może wywołać wstrząs anafilaktyczny.

(Fot. pixabay.com)

Na wstrząs najbardziej narażeni są alergicy, dlatego w wielu poradniach w tym tygodniu można robić bezpłatne testy i konsultować się ze specjalistą.
Konsultantem medycznym kampanii jest łódzki alergolog profesor Piotr Kuna.

Posłuchaj rozmowy: 

Z myślą o alergikach eksperci kampanii „Przygotuj się na wstrząs!” wskazują kilka zasad, do których powinni się stosować, spędzając czas na świeżym powietrzu.

1. Uważaj na żądlące owady

  • W miarę możliwości należy unikać jedzenia (zwłaszcza owoców, dżemów, lodów) i picia na zewnątrz.
  • Podczas jedzenia zawsze oglądaj kęs, który bierzesz do ust. Gdy jesz posiłek na dworze, niech wszystkie naczynia będą przykryte. Zamykaj szczelnie kubły na odpadki.
  • Podobnie z napojami – unikaj picia z puszki lub ciemnej butelki – do napoju może wpaść pszczoła lub osa, a to grozi jej nieświadomym połknięciem. Zawsze sprawdzaj, czy Twój napój jest bezpieczny.
  • Nie chodź boso i staraj się nosić zakryte obuwie. Przed włożeniem butów sprawdź, czy w środku nie znalazł się niepożądany owad.
  • Noś przylegające do ciała ubrania w stonowanych kolorach (biel, zieleń, beż) i pozostaw jak najmniejszą odkrytą powierzchnię skóry.
  • Zaopatrz się w środek odstraszający owady. W pobliżu owadów nie wykonuj gwałtownych ruchów.
  • Jeśli osa lub pszczoła użądliła kogoś w pobliżu, oddal się co najmniej na 50 metrów – mogą nadlecieć inne owady. Nie zabijaj owadów bez potrzeby, w pobliżu mogą być inne. W razie ataku pszczół lub os zasłoń głowę.

2. Sprawdzaj, co jesz

  • Jeśli wybierasz się do znajomych, poinformuj ich, że dany produkt spożywczy Cię uczula. Pomoże im to zaplanować menu, a Ty będziesz czuć się bezpiecznie.
  • Podczas zakupów uważnie czytaj etykiety produktów, nawet tych znanych Ci wcześniej. Producent może zmienić recepturę i dodać do składu czynnik uczulający np. seler lub orzeszki ziemne. WAŻNE: zwracaj uwagę na napis: „Może zawierać śladowe ilości alergenów”.
  • Podczas wakacji nie eksperymentuj z nowymi produktami, np. owocami czy sokami.
  • restauracji zwróć szczególną uwagę na marynaty, przyprawy, sosy i dressingi. Zapytaj o ich skład, jeśli Cię niepokoi.
  • Pamiętaj o możliwości przenoszenia alergenów. Nic, co miało bezpośredni kontakt z alergenem, nie powinno mieć kontaktu z produktem uznawanym za wolny od alergenów. W restauracji uprzedź obsługę, że jesteś uczulony na jakiś pokarm. W miarę możliwości kucharz i kelnerzy powinni zastosować dodatkowe środki ostrożności przy przygotowywaniu Twojej potrawy.

3. Ostrożnie z lekami

  • Reakcję alergiczną i anafilaksję mogą wywołać również leki, dlatego podczas wyjazdów miej przy sobie sprawdzone środki.
  • Przed zażyciem nieznanych leków – zawsze zapoznaj się z ulotką i ich składem.

 

Pamiętaj także:

  • Jeśli jesteś uczulony – bez względu, czy jest to alergia pokarmowa, uczulenie na jad owadów czy na leki – podczas letnich wycieczek nigdy nie przebywaj sam.
  • Jeśli masz takie zalecenie lekarskie, miej przy sobie leki przeciwwstrząsowe do samodzielnego użycia.

ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU 
ZNAJDZIESZ W DZIALE "WIADOMOŚCI". KLIKNIJ I DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką Polityka plików cookies