Logo Radio Łódź

Finałowe zmagania XVII Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina

Kończą się finałowe przesłuchania XVII Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina. Do ostatniego etapu jury zakwalifikowało 10 pianistów z 8 krajów.

Aimi Kobayashi (Fot. W. Grzędziński / NIFC)

W poniedziałek w Filharmonii Narodowej w Warszawie jury i publiczności zaprezentował się Szymon Nehring. To jedyny Polak, który dotarł do ostatniego etapu Konkursu.

Finałowe zmagania zakończy we wtorek (20 października) trzech pianistów: Kanadyjczycy Charles Richard-Hamelin i Yike (Tony) Yang oraz Rosjanin Dmitrij Szyszkin. Początek przesłuchań o godz. 18.00.

Pianiści w finale mają do wykonania jeden z koncertów fortepianowych Fryderyka Chopina: e-moll opus 11, lub f-moll opus 21. Akompaniować im będzie Orkiestra Symfoniczna Filharmonii Narodowej pod batutą Jacka Kaspszyka.

Zwycięzcę poznamy późnym wieczorem lub w nocy. W środę w Filharmonii Narodowej odbędzie się Koncert Laureatów, powtórzony następnie 22 i 23 października.

Wszystkie przesłuchania Konkursu Chopinowskiego transmituje i komentuje radiowa Dwójka. Oprócz tego Polskie Radio z okazji Konkursu Chopinowskiego uruchomiło nowe cyfrowe Radio Chopin. Program w całości jest poświęcony Konkursowi i polskiemu kompozytorowi. Radia Chopin można słuchać w cyfrowych radioodbiornikach DAB+ oraz na stronie internetowej www.polskieradio.pl.

Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)/Dorota Piotrowska/dabr
Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką