Logo Radio Łódź

Życie owadów uchwycone w bursztynie I Szkiełko i oko

Co kryją w sobie bursztyny pochodzące sprzed 100 milionów lat? Czego można dowiedzieć się badając okazy wydobywane w Birmie, a pochodzące z czasów dinozaurów? To wie profesor Agnieszka Soszyńska - Maj z Wydziały Biologii Uniwersytetu Łódzkiego, która od wielu lat bada inkluzje owadów w bursztynie. O swojej pasji i odkryciach opowiedziała w magazynie "Szkiełko i oko"

(Fot. materiał własny )

Dr hab. Agnieszka Soszyńska-Maj z Katedry Zoologii Bezkręgowców i Hydrobiologii od wielu lat bada inkluzje owadów w bursztynie pochodzącym nawet sprzed 100 milionów lat. Obiektem badań są wojsiłki, stara ewolucyjnie grupa owadów, które mają bardzo interesujące obyczaje godowe. Samce dysponują bardzo szerokim spektrum zachowań seksualnych - m.in oferuje samicy "prezent ślubny", którym jest najczęściej jedzenie. W ten sposób nakłaniają partnerkę do odbycia stosunku. 
Najstarsza znana obecnie na świecie inkluzja wojsiłki w żywicy kopalnej pochodzi z bursztynu wydobytego w Kantabrii w Hiszpanii, która trafiła do badań w Łodzi dzięki dr Ricardo Pérez-de la Fuente z Muzeum Historii Naturalnej w Oxfordzie. Naukowcy z Łodzi badają też „znacznie młodsze” okazy, sprzed 40 milionów lat, wydobyte z regionu bałtyckiego. Dzięki tej różnorodności obiektów możliwe jest wskazanie, jak te owady, ich budowa, a co za tym idzie zwyczaje zmieniały się w czasie. 

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką Polityka plików cookies