Logo Radio Łódź

Zdrowsze przekąski i słodycze? Praca naukowców z Politechniki Łódzkiej | Szkiełko i oko

Naukowcy na całym świecie od lat pracują nad tym, by to, co jemy było coraz zdrowsze. Wiele z tych badań dotyczy tłuszczów. Dzięki pracy naukowców z Politechniki Łódzkiej od jakiegoś czasu możemy sięgać po nieco zdrowsze przekąski i słodycze. Pracownicy Instytutu Technologii i Analizy Żywności uczelni przez kilka lat pracowali nad technologią żywności o obniżonej zawartości kwasów tłuszczowych trans lub nawet całkowicie ich pozbawionej. Więcej o tym w rozmowie z prof. Grażyną Budryn i prof. Dorotą Żyżelewicz. Zaprasza Monika Czerska.

Posłuchaj audycji i dowiedz się więcej:

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką Polityka plików cookies