Logo Radio Łódź

W gastronomii i hotelarstwie brakuje rąk do pracy | Ekonomia na co dzień

Zniesienie obostrzeń i nastanie sezonu wakacyjnego zwiększyło zapotrzebowanie na pracowników w gastronomii i turystyce. Popyt przewyższa jednak podaż.

Część osób, które w wyniku lockdownów odeszły z tej branży nie chce do niej wracać, rzadziej też pracy wakacyjnej szukają młodzi. Jak powiedziała w rozmowie z PAP Ewa Klimczuk z agencji zatrudnienia GI Group, zniesienie obostrzeń i sezon wakacyjny sprawiły, że hotele i restauracje zwiększają liczbę pracowników. Aktualna obsada jest jednak często nadal niewystarczająca do obsługi gości. Pracę można znaleźć na wszystkich stanowiskach: od recepcjonistów, kucharzy, pokojowych zaczynając, a na menedżerach hoteli i szefach kuchni kończąc.

Ponadto w programie:

  • Młodym z wyższym wykształceniem trudnej o pracę w koronakryzysie;
  • Będą zmiany w programie 500 +.

ARCHIWALNE ODCINKI MAGAZYNU EKONOMIA NA CO DZIEŃ
ZNAJDZIESZ NA BLOGU AUDYCJI

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką