Logo Radio Łódź

Syntetyczne mięso | Szkiełko i Oko

Zapraszam na magazyn Szkiełko i Oko, w którym porozmawiamy o mięsie produkowanym w laboratorium. Syntetyczne mięso to jednak nie nowość.

(Fot. Shutterstock)

Pierwszą wołowinę z probówki wyprodukowano już 8 lat temu. Holenderski naukowiec, Mark Post pracował nad nią 3 miesiące, a koszt wytworzenia takiego burgera w laboratorium wyniósł niebagatelne 250 tys. euro. I to właśnie wysokie koszty były do tej pory barierą dla masowej produkcji mięsa z probówki. Więcej na ten temat Magdalena Dąbek: 

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką