Logo Radio Łódź

Kurkuma, czyli złota bogini | Radioaktywni

Kurkuma to przyprawa wywodząca się z Indii, pozyskiwana z rośliny o wdzięcznej nazwie ostryż długi. Stosowana w kuchni azjatyckiej nadaje potrawom orientalnego, wyrazistego smaku i aromatu. Posiada ogromne zdolności antyoksydacyjne, wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Stanowi doskonały dodatek do wielu potraw.

(Fot. pixabay.com)

Głównym składnikiem tej przyprawy jest kurkumina. To ona odpowiada za jej ostrość i żółte zabarwienie. Dlatego też wykorzystywana jest jako barwnik spożywczy, chemiczny, tekstylny i kosmetyczny.

Gościem audycji "Wiem, co jem" był specjalista d/s żywienia, dietetyk Michał Płachciński.

Jak mówi dietetyk Michał Płachciński kurkumę można stosować w codziennej diecie, do wielu potraw czy napojów. - To świetna propozycja, która może pojawić się na co dzień w naszym jadłospisie. Już mała szczypta przyprawy nada daniu charakterystyczny, żółty kolor oraz wyjątkowy smak. 


Można wykorzystać ją jako dodatek do kawy, koktajli, warzyw, owoców. Warto dodać, że w połączeniu z czarnym pieprzem jej właściwości działają znacznie silniej. - Aby kurkumina mogła zadziałać, musi wystąpić czynnik, który ją aktywuje. Takim czynnikiem jest zawarta w czarnym pieprzu piperyna - dodaje.

(Fot. pixabay.com)
Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką