Logo Radio Łódź

SZPARAGI Z BESZAMELEM I KLUSKAMI LENIWYMI NA BAZIE TOFU A'LA MICHAŁ ANDRIJEWSKI

Michał Andrijewski wraz z żoną Klaudyną są weganami. Szparagi, beszamel i leniwe to poszukiwanie smaków sprzed okresu wegańskiego.
Składniki
- szparagi zielone lub białe dwie wiązki.
Szparagi białe obieramy, zielonych nie trzeba i obcinamy końcówki, które są nieco zdrewniałe, z nich zostanie przygotowany wywar, który przyda się do przygotowania beszamelu.

Sos beszamelowy - składniki

- olej,

- mąka,

- mleko sojowe,

- wywar ze szparagów,

- gałka muszkatołowa,

- drożdże nieaktywne

Kluski leniwe na bazie tofu i składniki

- tofu 3 opakowania,

- szklanka mąki pełnoziarnistej,

- sok z cytryny

PRZEPIS

Szparagi gotujemy ok. 20-u minut na parze.Sos przygotowujemy wlewając olej do rondelka, podgrzewamy, wsypujemy dwie duże łyżki mąki, cały czas mieszając wlewamy 250ml wywaru z ugotowanych końcówek szparagów, 250 ml mleka sojowego, mieszamy dopóki sos nie uzyska odpowiedniej konsystencji, dodajemy gałkę muszkatołową i drożdże nieaktywne. 

Żeby zrobić kluski trzeba wcześniej odsmaczyć tofu tzn. polać obficie sokiem z wyciśniętej cytryny, zblendować tofu z sokiem z cytryny  a potem zagnieść z mąką pełnoziarnistą. Formułujemy wałeczki , które kroimy na grube paski i gotujemy aż do wypłynięcia.  

 

 

Posypujemy pestkami z dyni

 

 

I gotowe!!!!

 

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką