Logo Radio Łódź

Pasztet wegetariański Klaudii Budny | Pogotowie kulinarne

Mistrzyni gotowania, trenerka kulinarna, finalistka 4 edycji MasterChefa. Była księgowa z korporacji, a obecnie kobieta sukcesu, która swoją pasją do gotowania zaraża innych na warsztatach kulinarnych i pokazach. Profesjonalistka, od niedawna właścielka i szefowa kuchni w Nie Lada Restobar.

Klaudia podkreśla, że gotowanie to istotna część jej życia i chce się nią z nami dzielić. A na Święta Wielkanocne podzieliła się przepisem na bezglutenowy pasztet wegetariański.

Składniki :
500 g marchewki
80g suchej kaszy jaglanej
450g suchej czerwonej soczewicy
250 g ciecierzycy z puszki lub UGOTOWANEJ z ok. 125 g suchej
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
600 ml bulionu jarzynowego
2 jajka
Sol, pieprz, słodka papryka, kurkuma
I 100g selera do receptury

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić w garnku na oliwie. Dodać posiekany czosnek, obraną i startą na marchewkę oraz seler. Smażyć przez ok. 2 - 3 minuty. Wlać bulion i dodać suchą soczewicę oraz suchą kaszę jaglaną, doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i kurkumą. Gotować przez ok. 15 minut, aż składniki będą miękkie i wchłoną cały płyn. Następnie przelać wszystko do blendera. Dodać odcedzoną ciecierzycę i zmiksować wszystko blenderem. Na koniec dodać jajka i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić masą i piec przez ok. 1 godzinę. Ostudzić przed pokrojeniem.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką