Logo Radio Łódź

Tarta z kremem z białej czekolady Huberta Jabłońskiego | Pogotowie kulinarne

Młody kucharz z kilkuletnim już stażem w łódzkich i zagranicznych restauracjach przygotował tartę z białą czekoladą, mascarpone, śmietaną i owocami.

Potrzebować będziemy:
-300g mąki
-200g masła
-200g cukru pudru
-1 jajko 🥚
-500g serka mascarpone
-200g białej czekolady🍫
-50ml śmietanki🥛
-owoce w dowolnej ilości🍓🍒🍌

Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu, zagniatamy ze sobą mąkę, masło, 100g cukru pudru i jajko. Ciasto następnie schładzamy, a po schłodzeniu rozwałkowujemy na cienki placek którym wykładamy formę do tarty. Spód dziurkujemy za pomocą widelca i wkładamy do zamrażarki na 10-15min. 

W tym czasie szykujemy krem, mascarpone mieszamy z 5 łyżkami cukru pudru. Czekolade natomiast rozpuszczamy ze śmietanką i dodajemy do mascarpone. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ciasto planujemy trzymać po za lodówką, to dodajemy również żelatyny bądź agaru, aby tarta nam nie "popłynęła". 

Schłodzony spód do tarty pieczemy 10-12min w 180°C. Po jego ostudzeniu wylewamy do środka krem czekoladowy, a następnie wykładamy owoce w dowolnej ilości i kompozycji.  Gotową tartę schładzamy w lodówce i gotowe!

Smacznego! 

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką