Logo Radio Łódź

Rewelacyjne pierniczki Marty Błaszczyk | Pogotowie kulinarne

Marta Błaszczyk ze Spiżarni Rydzyńskiej zdradziła swój przepis na pierniczki, które od razu po zrobieniu nadają się do jedzenia, są kruche i pachną przyprawami.

Składniki

500 g mąki pszennej tortowej eko
200 g miodu (jeżeli jest skrystalizowany, należy go podgrzać aby osiągnął
płynną konsystencję)
Ok 80 g cukru pudru (np. trzcinowego)
1 jajko
Przyprawa do piernika własnej roboty (przepis poniżej)
2 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej
120 g masła rozpuszczonego, ostudzonego

Przyprawa do piernika:
Proporcje wg uznania, z naciskiem na dużą ilość goździków 
Goździki
Kardamon
Anyż gwiaździsty
Cynamon
Ziele angielskie
Imbir suszony
Sucha skórka pomarańczowa (ususzona z pomarańczy eko, z niewoskowaną skórką)
Kakao niesłodzone

Składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować młynkiem do kawy.

Lukier:
150 g cukru pudru
1 białko
6 kropel z cytryny

Wszystko razem dokładnie utrzeć. Nie używać końcówki do białek, żeby nie
napowietrzyć masy. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. 

Przepis:
Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść. Dodać przyprawę do piernika.
Rozgrzać piec do ok 175 stopni.
Rozwałkować na placek grubości ok 1 cm - ważne aby nie był za cienki.
Wykroić pierniczki foremkami i przenieść na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia.
Włożyć do nagrzanego piekarnika z termo obiegiem.
Piec dość krótko (ok 5-8 minut), wyjąć jak tylko delikatnie zbrązowieją
brzegi. Nie czekać aż będą całe brązowe, bo stwardnieją.
Jeżeli pierniczki mają być ozdobą choinki, zaraz po wyjęciu z pieca,
patyczkiem do szaszłyków, nieostrą końcówką zrobić dziurki. Przez nie
później można przewlec tasiemkę.
Przechowywać w słoiku z dodatkiem suchej skórki pomarańczowej. Pierniczki
nasiąkną cytrusowym aromatem i pozostaną miękkie.


Dekorowanie:
Na ostudzone pierniki.
Lukier przelewam do torebki strunowej albo torebki foliowej i
zamykam/zawiązuję górę. W dolnym rogu torebki wycinam maleńką dziurkę. Przez
nią wydostaje się lukier, którymi ozdabiam pierniki. Ważne aby dekorować
pewną ręką, szybko i w sposób przemyślany. Niech lukru nie będzie za dużo,
ma być ozdobą piernika a nie jego składnikiem.
Zostawić do zastygnięcia (ok 1-2 godziny).

A oto jak powstawały pierniczki Marty Błaszczyk 

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką