Logo Radio Łódź

Mumia i miotła czarownicy | Pogotowie kulinarne

Karolina Zajkowska fotografka, stylistka jedzenia zadbała, żeby na talerzu było nie tylko pysznie, ale ładnie. Wśród halloweenowych przekąsek chrupiące palce wiedźmy, wytrawne miotełki czarownicy i parówkowe mumie.

(Fot. Karolina Zajkowska)

Składniki na ciasto drożdżowe

- 1 i pół szklanki mąki pszennej,

- 150 ml ciepłej wody,

- 20 gr drożdży,

- łyżeczka cukru,

- 2 łyżeczki oliwy,

- pół łyżeczki soli,

- kilka oliwek,

- żółtko

(Fot. Karolina Zajkowska)

Jak zrobić ciasto i przekąski !!!

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy dwie łyżki mąki i jedną łyżeczkę cukru. Odstawiamy na 10-15 minut.Kiedy drożdże się spienią dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i zagniatamy. Potem odkładamy na godzinę, przykryte ściereczką aż do zwiększenia objętości. Formujemy paluchy, czubek palca smarujemy wybranym dipem, przyklejamy paznokieć z ziarna dyni.  Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut na 200 stopni.  Parówki owinięte ciastem trzymamy krócej, do momentu zarumienienia się ciasta. Robimy oczy z majonezu i pieprzu. Miotełki z kabanosów umoczone w ketchupie owijamy paskami z żółtego sera pociętymi w poprzek ale nie do końca. Całość jak na zdjęciu można związać szczypiorkiem.   

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką